Als advocaat ofwel raadsvrouw / raadsman kom je op voor de belangen van personen en/of organisaties die te maken hebben met een situatie waarin zij juridische ondersteuning nodig hebben. Voorbeelden van zo’n situatie zijn een echtscheiding, gezondheidsschade na ongeval , diefstal, ontslag, mishandeling, contractbreuk van een leverancier, afgewezen vergunningsaanvraag enzovoorts. Je geeft advies en treedt namens je cliënten op in gerechtelijke procedures zoals het woord voeren in een rechtbank. In Nederland heb je als advocaat te maken met het strafrecht, civiel recht en bestuursrecht. In het strafrecht beoordeelt de strafrechter of iemand een strafbaar feit heeft gepleegd en daarvoor gestraft moet worden. In het civiel recht gaat de kantonrechter over conflicten tussen particulieren, tussen organisaties of tussen particulieren en organisaties. In het bestuursrecht beoordeelt een bestuursrechter conflicten tussen particulieren en overheid of tussen organisaties en overheid. Als advocaat kun je met alle drie de soorten recht te maken krijgen. In strafzaken verdedig je de positie van je cliënt, In civiele en bestuursrechtelijke rechtszaken zoek je voor jouw cliënt de best mogelijke oplossing. De meeste advocaten hebben een specialisatie, bijvoorbeeld belastingrecht, huurrecht, letselschade, echtscheidingen, arbeidsrecht, onroerend goed, mensenrechten, familierecht, merkenrecht.
Het is belangrijk om te weten dat je na een opleiding rechten als advocaat-stagiair bij een advocatenkantoor de tweejarige Beroepsopleiding Advocaten (BA) moet doorlopen. Alle advocaten in Nederland zijn verplicht lid van de Nederlandse Orde van Advocaten.
Je werkt als advocaat voor een advocatenkantoor, als zelfstandige, bij een grote organisatie met een uitgebreide juridische afdeling of bij een overheidsinstelling. Je werkt regelmatig samen met een rechter, notaris en juridisch medewerker.
De taken van de advocaat zijn onder andere:
-
Intakegesprekken voeren met cliënten
-
Bestuderen van wetten en regelgevingen
-
Cliëntproblematiek en achtergrondsituatie onderzoeken
-
Interviewen getuigen
-
Bewijslast verzamelen
-
Inschatten van de kans op succes in de beoogde rechtsgang
-
Adviseren van cliënten
-
Strategie van de rechtsgang bepalen
-
Argumentatie of pleidooi voorbereiden
-
Pleidooi in de rechtbank houden
-
Opstellen van juridische documenten
-
Ondersteuning na de rechtsgang