Anesthesiemedewerker

Anesthesiemedewerker

Als anesthesiemedewerker breng je patiënten onder narcose onder leiding van de specialist op dit vakgebied; de anesthesioloog ook wel narcotiseur genoemd. Onder haar/zijn toezicht zorg je voor het veilig verdoven en verdoofd houden van patiënten bij onderzoeken en operaties. Sommige mensen krijgen een algehele narcose, anderen regionale anesthesie zoals een ruggenprik of lokale anesthesie bij kleinere ingrepen. Je maakt contact met de patiënt, bent rustig en geeft uitleg. Daarna assisteer je de anesthesioloog bij het nauwkeurig toedienen van de verdoving en zorg je voor het op het juiste peil blijven van de verdoving tijdens het onderzoek of de operatie. De anesthesiemedewerker zorgt daarnaast voor het monitoren van de kunstmatige ademhaling, bloeddruk en hartslag. Je bent medeverantwoordelijk voor de patiënt tot en met de uitslaapkamer, ook wel recovery of verkoeverruimte genoemd. Als er complicaties zijn vraag je hulp van de anesthesioloog en reageer/handel je indien nodig direct zelf. Tijdens operaties werk je in een (operatie)team dat onder leiding staat van een chirurg. Je meeste werk heb je waarschijnlijk in de operatiekamers maar je kunt ook nodig zijn in de spoedeisende hulp (SEH), de intensive care (IC), één van de poliklinieken, de verloskamer (voor pijnbestrijding bij bevallingen) of in een trauma team.
Je werkt in een algemeen ziekenhuis, een universitair medisch centrum of een (particuliere) kliniek. Daar werk je samen met de anesthesioloog, chirurg, verpleegkundige ziekenhuis, operatieassistent enzovoorts.

De taken van een anesthesiemedewerker zijn onder andere:

  • Overleg met anesthesioloog
  • Plaatsen en afstellen van de narcoseapparatuur in de operatiekamer
  • Lichaamselektroden op de patiënt aanbrengen
  • Infuus plaatsen en aansluiten
  • Zuurstofmeter aanbrengen
  • Kunstmatige beademing aanbrengen en aansluiten
  • Bewaking van de ademhaling, bloeddruk en hartslag
  • Steriliseren van hulpmiddelen en apparatuur
  • Spreekuur anesthesie voeren
  • Patiëntgegevens bijhouden
  • Patiënten en familie informeren en geruststellen indien nodig

Persoonlijkheid Anesthesiemedewerker

  • Mensgericht
  • Praktisch
  • Onderzoekend

Het mensgerichte persoonstype is gericht op contact met mensen. Kernwoorden zijn dienstverlenend, communicatief vaardig en samenwerkend (leestip: Karaktereigenschappen).

Het praktische persoonstype is gericht op het werken met materialen, gereedschap, machines/voertuigen en/of planten/dieren. Kernwoorden zijn lichamelijk actief en vaak: technisch aangelegd.

Het onderzoekende persoonstype is gericht op het verzamelen van gegevens en het vinden van verklaringen en oplossingen. Kernwoorden zijn observerend,  analyserend en logisch redenerend. (Tip: onderzoek jezelf; doe de gratis persoonlijkheidstest!)

De persoonlijkheid van een Anesthesiemedewerker bestaat dus uit bovenstaande typeringen in volgorde van belangrijkheid weergegeven. Inzicht in je persoonlijkheid en karaktereigenschappen is vaak belangrijk in je carrière, bijvoorbeeld bij een sollicitatie. Wil je meer weten over jouw "personality"? Lees dan verder in het artikel Persoonlijkheid of doe één van de gratis of uitgebreide tests.

Competenties Anesthesiemedewerker

  • Analyseren
  • Beoordelen/Oordelen
  • Besluitvaardig zijn
  • Cliëntgericht zijn (Klantgerichtheid)
  • Durf hebben
  • Initiatief nemen
  • Kwaliteitsgericht zijn (Zorgvuldigheid)
  • Nauwkeurig zijn (Detailgerichtheid)
  • Stressbestendig zijn (Stresstolerantie)
  • Vakgericht zijn (Specialistisch)
  • Verantwoordelijkheid nemen
  • Voortgang bewaken
  • Zorgzaam zijn (Hulpvaardigheid)

Analyseren: De onderdelen van een probleem of situatie systematisch in onderdelen splitsen om het beter te kunnen begrijpen.

Beoordelen: Op basis van een (objectieve) benadering van feiten en criteria en een daaropvolgende logische conclusie een waardering toekennen.

Besluitvaardig zijn: Vlot de juiste beslissingen nemen.

Clientgericht zijn: Luisteren naar de (soms niet uitgesproken) wensen en behoeften van klanten/cliënten en hier rekening mee houden.

Durf hebben: Bepaalde activiteiten uitvoeren om doelen te bereiken ondanks de persoonlijke risicos die er zijn.

Initiatief nemen: Uit eigen beweging een voorstel, suggestie of idee communiceren en/of actie ondernemen, dus zonder dat iemand anders dit heeft gevraagd.

Kwaliteitsgericht zijn: Streven naar de afgesproken kwaliteit voor een product of dienst door richtlijnen, procedures en protocollen te volgen, passende eisen te stellen aan het eigen werk, zo min mogelijk fouten te maken, controles en evaluaties uit te voeren en verbeterenkansen aan te grijpen.

Nauwkeurig zijn: Details zoals bedragen, getallen, centimeters, grammen en dergelijke vlot en juist te kunnen meten/berekenen, verwerken en gebruiken.

Stressbestendig zijn: Werkzaamheden op het gevraagde niveau blijven doen als de werkomstandigheden (opeens) moeilijk worden door een probleem, crisis, drukte in de directe omgeving, niet werkende apparatuur enzovoorts, kortom door een verhoogde werkdruk.

Vakgericht zijn: Ruim voldoende kennis en vaardigheden hebben in een heel specifiek vakgebied.

Verantwoordelijkheid nemen: De consequenties van situaties en beslissingen die onder jouw verantwoordelijkheid vallen, aanvaarden en hiernaar handelen en communiceren.

Voortgang bewaken: De voortgang van taken of activiteiten ten opzichte van de planning monitoren en zonodig interventies toepassen.

Zorgzaam zijn: De bereidheid om mensen te helpen waar zorg/hulp nodig is en te bekijken wat mensen zelf kunnen doen (zelfredzaamheid).

Als je de beroepscompetenties hebt die hierboven worden beschreven, dan sluit dit beroep goed aan bij jouw talenten. Heb je de competenties (nog) niet dan kun je deze misschien ontwikkelen. Als je echt hele andere competenties hebt, dan is Anesthesiemedewerker misschien niet het juiste beroep voor je. Het is belangrijk dat je jouw competenties en talenten kunt gebruiken in je werk, dan heb je namelijk meer kans op een succesvolle carrière en op werkgeluk. Wil je meer weten over competenties in het algemeen? Ga dan eens naar het artikel Competenties. Je vindt daar ook de gratis competentietest.

Opleidingen, cursussen en trainingen Anesthesiemedewerker

  • Verpleegkunde - HBO Bachelor

Hierboven zie je de opleiding(en) voor het beroep Systeembeheerder op niveau 5 of 6 (Associate degree of Bachelor) die je aan een Hogeschool of Universiteit kunt volgen. Het kan zijn dat er nog geen opleiding gekoppeld is aan een beroep. We zijn druk bezig om hiervoor te zorgen. Kijk ondertussen gerust naar de informatie in het artikel HBO opleidingen.

Vacatures Anesthesiemedewerker

Vacatures zijn er in de sector Gezondheidszorg en welzijn de komende jaren meer dan genoeg. Er zijn gewoonweg te weinig mensen voor veel van de beroepen in deze sector. Wil je naast Anesthesiemedewerker, andere beroepen en vacatures zien? Ga dan eens naar het overzicht van beroepen in de gezondheidszorg en welzijn. Of wil je juist gelijk het initiatief nemen en solliciteren op één van de vacatures? Kijk dan eens naar de "7 stappen van succesvol solliciteren"?

LET OP: Op dit moment is de vacature tool niet beschikbaar. Binnenkort komt hier een vernieuwde lijst met actuele vacatures te staan voor Anesthesiemedewerker. Excuses voor het ongemak!

Wil je hulp bij het vinden van de juiste baan? Denk dan eens aan een uitgebreide algemene beroepentest. Dan zie je puur op basis van jouw persoonlijkheid, 100 passende beroepen per opleidingsniveau.

Informatieoverzicht
Skip Navigation Links.