Loopbaancoach (Loopbaanbegeleider)

Loopbaancoach (Loopbaanbegeleider)

Als loopbaancoach of loopbaanbegeleider bespreek je samen met je cliënt ofwel coachee loopbaanwensen en werk je aan een loopbaanplan. In een loopbaanplan staat van alles beschreven over zelfinzicht (persoonlijkheid, drijfveren/motivatoren, competenties/talenten, interesses, zingeving), (bij)scholing, loopbaanrichting en vooral actiepunten om de coachee in de gewenste loopbaanrichting te begeleiden. Je coacht allerlei doelgroepen zoals werkende volwassenen, jongeren die hun opleiding niet hebben afgerond (“schoolverlaters”), senioren, mensen die werkloos dreigen te raken (door een reorganisatie of faillissement) of werkzoekenden in het algemeen. Soms gaat het om cliënten die twijfelen over de beroepskeuze, anderen wensen een carriereswitch of willen meer geld verdienen of “hogerop”. Je werk bestaat dus uit het voeren van gesprekken waarbij je onderzoekt hoe iemand in elkaar zit, wat iemand wil en wat iemand kan (fysiek en mentaal). Je houdt natuurlijk ook rekening met arbeidsmarktomstandigheden en de levensomstandigheden van de coachee met betrekking tot bijvoorbeeld partner, kinderen en financiën. Samen ga je dan met alle (zelf)kennis en informatie op zoek naar een baan en werkomgeving die optimaal bij de coachee past. Voor deze loopbaanbegeleiding zijn allerlei methodes. Meestal ben je gespecialiseerd in één of enkele ervan die je prettig vindt en passen bij je. Het werk dat je doet lijkt enigszins op dat van een decaan, studieadviseur/studentendecaan, re-integratiecoach, jobcoach en outplacementbemiddelaar. De decaan is echter gespecialiseerd in jongeren die in het voortgezet onderwijs (Praktijkschool, VMBO, HAVO, VWO) hun profielkeuze en studiekeuze moeten gaan bepalen. De studieadviseur/studentendecaan is gespecialiseerd in ondersteuning aan studenten op een beroepsopleiding (MBO, HBO, Universiteit). De re-integratiecoach is gespecialiseerd in mensen die door diverse omstandigheden moeilijker werk kunnen vinden en/of behouden; mensen met een “afstand tot de arbeidsmarkt”. De jobcoach is gespecialiseerd in het maken van die laatste stap; het vinden van een baan, aangenomen worden en het begeleiden van mensen met een "afstand tot de arbeidsmarkt" tijdens (de eerste periode van) hun werkzaamheden. En de outplacementbemiddelaar is gespecialiseerd in het begeleiden van mensen naar andere werk als ze hun huidige werk niet kunnen behouden (door een reorganisatie of faillissement.
Je werkt als loopbaancoach bij een coachingsorganisatie, voor een grotere (zorg)instelling of uitkeringsinstantie of als zelfstandig coach.

De taken van een loopbaancoach of loopbaanbegeleider zijn onder andere:

  • Oriëntatie- en intakegesprekken voeren
  • Organiseren en bespreken van testafnames
  • Verdiepende gesprekken voeren
  • Thuisopdrachten bedenken en verstekken
  • Profielbeschrijvingen maken
  • Wensen en doelen concretiseren
  • Informatie over opleidingen en beroepen helpen zoeken
  • Loopbaanplan opstellen met cliënt/coachee
  • Begeleiden bij het opstellen van een sollicitatiebrief en/of CV
  • Begeleiden bij sollicitatiegesprekken
  • Soms: groepstrainingen over solliciteren of andere onderwerpen

Persoonlijkheid Loopbaancoach (Loopbaanbegeleider)

  • Mensgericht
  • Onderzoekend
  • Ondernemend

Het mensgerichte persoonstype is gericht op contact met mensen. Kernwoorden zijn dienstverlenend, communicatief vaardig en samenwerkend (leestip: Karaktereigenschappen).

Het onderzoekende persoonstype is gericht op het verzamelen van gegevens en het vinden van verklaringen en oplossingen. Kernwoorden zijn observerend,  analyserend en logisch redenerend. (Tip: onderzoek jezelf; doe de gratis persoonlijkheidstest!)

Het ondernemende persoonstype is gericht op leidinggeven en verkopen. Kernwoorden zijn initiatiefrijk, commercieel en risiconemend.

De persoonlijkheid van een Loopbaancoach (Loopbaanbegeleider) bestaat dus uit bovenstaande typeringen in volgorde van belangrijkheid weergegeven. Inzicht in je persoonlijkheid en karaktereigenschappen is vaak belangrijk in je carrière, bijvoorbeeld bij een sollicitatie. Wil je meer weten over jouw "personality"? Lees dan verder in het artikel Persoonlijkheid of doe één van de gratis of uitgebreide tests.

Competenties Loopbaancoach (Loopbaanbegeleider)

  • Coachen
  • Analyseren
  • Cliëntgericht zijn (Klantgerichtheid)
  • Gesprekken voeren
  • Interpersoonlijk bewustzijn (Sociale sensitiviteit)
  • Onafhankelijk zijn (Autonomie)
  • Relaties opbouwen (Sociabiliteit)
  • Vakgericht zijn (Specialistisch)

Coachen: Het begeleiden van een individu of groep in een proces van positieve verandering.

Analyseren: De onderdelen van een probleem of situatie systematisch in onderdelen splitsen om het beter te kunnen begrijpen.

Clientgericht zijn: Luisteren naar de (soms niet uitgesproken) wensen en behoeften van klanten/cliënten en hier rekening mee houden.

Gesprekken voeren: De kunst van gespreksvoering zit in allerlei aspecten zoals goed luisteren en de juiste vragen stellen.

Interpersoonlijk bewustzijn: De beweegredenen, gedachten, emoties en/of de belangen van de ander in beeld hebben.

Onafhankelijk zijn: Een eigen mening of visie op bijvoorbeeld werkprocessen of dienstverlening hebben en die gebruiken om het werk goed te laten verlopen en de missie van de organisatie te laten slagen.

Relaties opbouwen: Het gemakkelijk en vlot contact maken met (onbekende) mensen.

Vakgericht zijn: Ruim voldoende kennis en vaardigheden hebben in een heel specifiek vakgebied.

Als je de beroepscompetenties hebt die hierboven worden beschreven, dan sluit dit beroep goed aan bij jouw talenten. Heb je de competenties (nog) niet dan kun je deze misschien ontwikkelen. Als je echt hele andere competenties hebt, dan is Loopbaancoach (Loopbaanbegeleider) misschien niet het juiste beroep voor je. Het is belangrijk dat je jouw competenties en talenten kunt gebruiken in je werk, dan heb je namelijk meer kans op een succesvolle carrière en op werkgeluk. Wil je meer weten over competenties in het algemeen? Ga dan eens naar het artikel Competenties. Je vindt daar ook de gratis competentietest.

Opleidingen, cursussen en trainingen Loopbaancoach (Loopbaanbegeleider)

  • Human Resource Management - HBO Associate Degree
  • Human Resource Management - HBO Bachelor
  • Personeelwetenschappen - WO Bachelor
  • Toegepaste Psychologie - HBO Bachelor

Hierboven zie je de opleiding(en) voor het beroep Systeembeheerder op niveau 5 of 6 (Associate degree of Bachelor) die je aan een Hogeschool of Universiteit kunt volgen. Het kan zijn dat er nog geen opleiding gekoppeld is aan een beroep. We zijn druk bezig om hiervoor te zorgen. Kijk ondertussen gerust naar de informatie in het artikel HBO opleidingen.

Vacatures Loopbaancoach (Loopbaanbegeleider)

De vacatures in de sector Handel en dienstverlening zijn verdeeld over de subsectoren Handel, Commerciële dienstverlening, Facilitaire dienstverlening en Dienstverlening arbeid en loopbaan. Wil je naast Loopbaancoach (Loopbaanbegeleider) eens andere beroepen en vacatures zien? Ga dan eens naar het overzicht van beroepen in de Handel en dienstverlening. Of heb je juist interesse in één van de diensten uit deze sector; loopbaanbegeleiding?

LET OP: Op dit moment is de vacature tool niet beschikbaar. Binnenkort komt hier een vernieuwde lijst met actuele vacatures te staan voor Loopbaancoach (Loopbaanbegeleider). Excuses voor het ongemak!

Wil je hulp bij het vinden van de juiste baan? Denk dan eens aan een uitgebreide algemene beroepentest. Dan zie je puur op basis van jouw persoonlijkheid, 100 passende beroepen per opleidingsniveau.

Informatieoverzicht
Skip Navigation Links.