Als mediatheekbeheerder ofwel mediathecaris heb je de leiding over een mediatheek en zorg je ervoor dat alle verschillende soorten informatie overzichtelijk en toegankelijk is voor de gebruikers. Een mediatheek is een informatiecentrum waar allerlei soorten informatie (zoals schrift/beeld/geluid), uit allerlei categorieën (zoals kinderboeken, literatuur, popmuziek, theaterregistraties, wetenschappelijke lezingen, essays, speelfilms, krantenartikelen) op allerlei soorten informatiedragers (zoals op papier, lp, cd, dvd, dragers van digitale formaten) aangeboden kunnen worden op locatie en/of via een digitaal portaal. De mediatheek kan zelfstandig zijn of een onderdeel van een bestaande bibliotheek. Je zorgt er als mediathecaris voor dat het aanbod van de mediatheek aansluit bij de (veranderende) behoeften van de gebruikers (leerlingen, studenten, ambtenaren, onderzoekers, zorgverleners enz). Vaak is er ook op de locatie van de mediatheek ook ruimte om via een digitaal systeem te zoeken en om rustig te kunnen lezen, luisteren, bekijken of leren.
Je werkt als mediatheekbeheerder in een openbare bibliotheek, museum, informatiecentrum, educatieve instelling (bv middelbare school of universiteit), wetenschappelijk instituut, zorgorganisatie, advocatenkantoor, muziekbibliotheek of -archief, filmarchief, muziekstudio, filmstudio enzovoorts. Als de mediatheek onderdeel is van een grotere bibliotheek of archief, dan werk je nauw samen met de bibliotheekbeheerder of archiefbeheerder.
De taken van een mediatheekbeheerder zijn onder andere:
-
Op de hoogte blijven van actuele literatuur, recensies en andere ontwikkelingen
-
Divers materiaal (films, e-books, muziek) aankopen
-
Divers materiaal registreren, coderen en beschikbaar maken
-
Divers materiaal herstellen bij beschadigingen
-
Divers materiaal verwerven, ontsluiten en presenteren, informatiebemiddeling, planning, organisatie en beheer van de bibliotheek.
-
Werving, planning en organisatie van bibliotheekactiviteiten zoals lezingen en cursussen
-
Zoek- en bewaarsysteem ontwikkelen en optimaliseren
-
Thesaurus (trefwoordenlijst) beheren
-
Literatuuronderzoek (wetenschappelijke mediatheek)
-
Begeleiding bij studeren (educatieve mediatheek)