Als orthopedagoog onderzoek en begeleid je kinderen, jeugdigen en jongvolwassenen die problemen hebben op. Het kan gaan om jonge mensen met trauma’s, in een moeilijk opvoedsituatie (met bijvoorbeeld verwaarlozing, misbruik, mishandeling), met ADHD, ODD, autisme of andere problemen op het gebied van sociaal-emotionele ontwikkeling, gedrag, leren/begrijpen of hun opvoeding. Het verschil met de pedagoog is dat de orthopedagoog zich juist richt op cliënten met problemen en die in de praktijk ondersteunt en de pedagoog zich richt op algemene opvoeding en ontwikkeling bij deze doelgroep.
Je werkt als orthopedagoog bij een GGZ-instelling, een instantie voor jeugdhulpverlening, een instelling voor kinderen en jongeren met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking of een schooladviesdienst. Daar werk je samen met bijvoorbeeld een sociaal pedagogisch hulpverlener, psycholoog, leerkracht/docent
De taken van een orthopedagoog zijn onder andere:
-
Gesprekken met cliënten (kinderen, jeugdigen, jongvolwassenen)
-
Gesprekken met ouders en verzorgers
-
Psychologische tests afnemen
-
Vaststellen ontwikkelings- en/of leer(achterstand of -voorsprong)
-
Cliënten observeren
-
Diagnose stellen
-
Begeleidingsplan maken
-
Ouders/verzorgers en andere opvoeders adviseren en begeleiden bij de opvoeding
-
Rapportages schrijven over de begeleidingsperiode
-
Algemene voorlichting, workshops en presentaties geven over specifieke onderwerpen zoals Opvoeding en autisme, Positief zindelijkheid trainen, Pubers en grenzen.
-
Wetenschappelijk onderzoek uitvoeren