Als psychotherapeut help je mensen met complexe psychische klachten. Je bent gespecialiseerd in het behandelen van problematiek die vaak diep in de persoonlijkheid van mensen is geworteld. De behandelingen duren daarom vaak langer dan gemiddeld en zijn intensief. Het doel is om inzicht te verkrijgen in de problemen en onderliggende patronen en om daarmee een positieve ontwikkeling in gang te zetten. Het kan gaan om het verwerken van traumatische ervaringen, het afleren van ongewenst gedrag, het aanleren van gewenst (gezond/positief) gedrag enzovoorts. Je kunt je specialiseren in bijvoorbeeld psycho-analyse, gedragsanalyse, gedragstherapie of systeemtherapie en ook in bepaalde doelgroepen zoals kinderen, volwassenen of juist in bepaalde problematieken zoals traumatische ervaringen. Sommige psychotherapeuten kiezen bewust voor een kleiner werkveld om zo hun expertise te kunnen optimaliseren. Denk bijvoorbeeld aan de specialisatie systeemtherapie bij volwassenen met een emotieregulatiestoornis (ERS)/Borderline persoonlijkheidsstoornis.
Psychotherapeut kun je worden door na je masterdiploma de post-academische opleiding van 4 jaar tot Psychotherapeut te volgen. Het is een wettelijk beschermd beroep; dit betekent dat niet iedereen zich psychotherapeut mag noemen en dat opname in het BIG-register verplicht is.
Je werkt als psychotherapeut in een psychiatrisch ziekenhuis, een GGZ-instelling, als zelfstandig zorgondernemer of elders. Je werkt samen met een GZ-psycholoog, psychiater, sociotherapeut, verpleegkundig specialist GGZ en anderen.
De taken van een psychotherapeut zijn onder andere:
-
Bestuderen van iemands voorgeschiedenis/biografie
-
Intakegesprekken voeren
-
Diagnosticeren
-
Behandelplan helpen opstellen
-
Analyserende gesprekken met de patiënt (Psycho-analyse, Gedragsanalyse)Behandelgesprekken voeren
-
Individuele therapie (Gedragstherapie, Systeemtherapie)
-
Systeemgesprekken (patiënt met gezin bijvoorbeeld)
-
Groepstherapie
-
Observaties
-
Sessieverslagen maken
-
Dossiers bijhouden
-
Diagnostische tests uitvoeren
-
Overleggen met andere (externe) zorgverleners
-
Overleggen met ouders/verzorgers/naasten
-
Onderzoek verrichten