Bore out
Een bore out is een situatie van verveling die ontstaat door onderbelasting. Het is dus in zekere zin de “andere kant” van een
burn out, die ontstaat namelijk door overbelasting. Dit verschijnsel van verveling (Engels: boredom) gaat veelal om verveling op het
werk of thuis die langere tijd duurt, in ieder geval maanden. Dit kan leiden tot stress en tot allerlei kenmerken die vergelijkbaar zijn met de
symptomen bij een burn-out.
Bore out in Nederland
Het verschijnsel bore out, in Nederland ook wel de kantoorziekte genoemd, komt meer voor dan je misschien denkt. In 2005 hebben twee Zwitserse managers, Philippe Rothlin en Peter Werder, een boek geschreven over dit onderwerp. In dit boek “Bore out – Als verveling je werk wordt” verwijzen ze naar onderzoek uit 2005 waarin een percentage van 15% van alle werknemers wordt genoemd die in meer of mindere mate last hebben van een bore out.
Is bore out een ziekte?
Een bore out wordt niet gezien als een ziekte, zoals een burn out. Er is dus ook geen klinische diagnose vast te stellen en geen officiële behandelmethode. Het gebrek aan kennis en ook aan erkenning van de ernst van een bore out zorgt ervoor dat het vaak lastig is om een bore out te bespreken en een plan te maken om de oorzaken weg te nemen.
Oorzaken van een bore out:
In het algemeen zijn de oorzaken van een bore out te vinden in twee soorten situaties:
-
Je hebt te weinig te doen (kwantitatieve onderbelasting)
-
Je hebt te weinig uitdagende activiteiten (kwalitatieve onderbelasting)
Meer specifiek en concreet kan het zijn dat je:
-
te weinig werk hebt
-
steeds hetzelfde moet doen
-
te weinig uitdaging in je werk hebt
-
te weinig verantwoordelijkheden hebt
-
te weinig van je kwaliteiten kunt gebruiken
-
te weinig van je vaardigheden kunt gebruiken
-
te weinig van je kennis kunt gebruiken
Het kan bijvoorbeeld ook zijn dat door je persoonlijke groei en door opgedane ervaring, kennis en vaardigheden niet meer past bij je huidige baan. Bij mensen die
hoogbegaafd zijn, komt een bore out ook regelmatig voor. Zij lopen meer risico op onderbelasting, al vanaf jonge leeftijd.
Er zijn vaak dieperliggende oorzaken van een bore-out, zie verder het stukje over Zelfonderzoek hieronder in dit artikel.
Symptomen bore out:
Mensen met een bore out ervaren allerlei verschijnselen of klachten die ook veel voorkomen bij mensen met een burn out. De kenmerken van een bore out zijn:
-
Vermoeidheid (Chronische vermoeidheid / Gevoel van uitputting)
-
Stressklachten / Chronische stress
-
Toenemende prikkelbaarheid
-
Futloosheid / Passiviteit
-
Cynische reacties
-
Verminderd zelfvertrouwen
-
Gevoelens van nutteloosheid
-
Verlies van interesse
-
Minder initiatief nemen
-
Piekeren
-
Somber / depressieve gevoelens
-
Minder goed functioneren / minder goede prestaties en resultaten
Het kan lastig zijn om een (werk)dag te vullen als je te weinig uitdaging of werk hebt in je baan of huishouden. Soms doet iemand dan alsof er veel werk is om bijvoorbeeld negatieve reacties te voorkomen of de baan te houden. Ander gedrag dat dan zichtbaar kan zijn om het overschot aan tijd en de verveling te verhullen is bijvoorbeeld:
-
Veel toiletbezoek
-
Veel onnodig (lang) emailverkeer
-
Veel onnodig internetverkeer
-
Lange pauzes
-
Enzovoorts…
Heb ik een bore out?
Een bore out is dus meer dan zomaar wat verveeld zijn. Het is een ernstige situatie die zowel op het werk als thuis kan voorkomen en die al langere tijd duurt, in ieder geval enkele maanden. Sta eens even stil bij je eigen situatie en bedenk of de term bore out bij jou van toepassing is. Door de onderstaande vragen te beantwoorden kun je daarin wat meer inzicht krijgen:
-
Gebruik jij regelmatig je talenten in je activiteiten op je werk en thuis/vrije tijd?
-
Ga je met plezier naar je werk of huis?
-
Ben je gelukkig?
-
Heb je veel energie?
-
Vind je het werk dat je doet zinvol?
-
Gebruik je veel van je kennis, ervaring en kwaliteiten regelmatig?
-
Weet je wat je in de toekomst wil?
-
Heb je voldoende mogelijkheden om je verder te ontwikkelen?
Kun je de meeste vragen met ja beantwoorden dan zal het meevallen. Maar als je meer dan de helft van de vragen met nee beantwoordt, dan is het goed eens wat dieper na te denken over de mate waarin je last hebt van een bore out.
Bore out behandeling
Een bore out is een ernstige situatie en als je niets doet, wordt het vaak alleen maar slechter. Zoals eerder in dit artikel is verteld, is er geen officiële behandelingswijze. Maar duidelijk is wel dat het belangrijk is om zo snel mogelijk actie te ondernemen. De logische oplossing voor een bore-out lijkt eenvoudig te zijn. De huidige baan verbeteren door meer werk of meer uitdagend werk te vragen. Of een andere baan met meer werkzaamheden of meer uitdagend werk te zoeken. Maar om het grondig en duurzaam aan te pakken is het goed het herstel in 2 fasen te laten verlopen.
Bore out herstel fase 1: Zelfonderzoek
Voordat je echt je situatie gaat verbeteren is het goed een soort zelfonderzoek te doen. In dit zelfonderzoek gaat het erom dat je twee zaken helder krijgt:
-
Wat zijn de diepere oorzaken van mijn bore out?
-
Wat zijn de krachten die mij kunnen helpen om uit een bore out te komen en te blijven?
Er zijn dus vaak dieperliggende oorzaken van een bore out. Hieronder een aantal mogelijke en dieperliggende oorzaken op een rijtje:
-
Angst voor nieuwe ervaringen
-
Neiging om geen initiatief te nemen
-
Weinig zelfvertrouwen
-
Faalangst
-
Lage assertiviteit
-
Weinig steun uit je sociale netwerk
-
Onjuiste beroepskeuze (zie gratis beroepskeuzetest/professionele beroepentest)
-
Bepaalde kenmerken van je persoonlijkheid (Bijvoorbeeld: aanpassend, volgzaam, geduldig)
Iedereen heeft ook krachten die je kunnen helpen om uit een bore out te komen en te blijven. Hieronder een aantal van je krachten:
-
Mogelijkheid om te veranderen
-
Talenten
-
Steun uit je sociale omgeving
-
Successen uit het verleden
-
Kennis
-
Vaardigheden
-
Waar krijg je energie van?
-
Bepaalde kenmerken van je persoonlijkheid (Bijvoorbeeld: strijdlustig, geïnteresseerd, onafhankelijk)
Aan het einde van deze fase van zelfonderzoek heb je je krachten en je kwetsbaarheden in beeld. Schrijf ze ook op voor jezelf; teruglezen is gemakkelijker dan terugdenken. Bovendien kun je dan je de uitkomsten van je zelfonderzoek makkelijk aanvullen.
Bore out herstel fase 2: Verandering
Nu je de oorzaken van je bore out in beeld hebt kun je zoeken naar oplossingen. Een bore out herstel begint vaak bij een gedragsverandering. Een gedragsverandering begint bij motivatie…. Wil je zo door blijven gaan? Wil je over 10 of 20 jaar nog steeds deze (werk)situatie hebben? Waar wil je op terugkijken als je 80 bent? Gemotiveerd geraakt door je antwoorden? Vast wel. Hieronder staan twee soorten tips om je situatie te veranderen.
Tips over je activiteiten:
-
Maak een lijst met werkzaamheden waar je echt niet blij van wordt.
-
Maak een lijst met werkzaamheden die je leuk vindt.
-
Overleg met je leidinggevende als je meer leuke dan minder leuke werkzaamheden wilt.
-
Overleg met je leidinggevende als je meer variatie in je werkzaamheden wilt.
-
Overleg met je leidinggevende als je meer werkzaamheden wilt.
-
Stimuleer jezelf om te leren; doe een training / cursus / e-learning om jezelf te ontwikkelen. Of bezoek een seminar, lees een inspirerend boek, volg een webinar enzovoorts.
-
Stel kleine doelen die een grote slagingskans hebben. Meer dan 75% moet prima te halen zijn, dit geeft zelfvertrouwen en motiveert.
-
Benadruk je successen in werk, in huis, in vrije tijd; geef jezelf een compliment, vertel je successen aan anderen en schrijf ze op. Je zelfvertrouwen neemt dan toe en jouw focus op het positieve en het veranderbare versterkt je groei.
-
Onderzoek je beroepskeuze als je niet zeker bent als je huidige beroep bij je past.
-
Als je je werk niet kunt veranderen, zorg dan dat je door bijvoorbeeld een hobby of vrijwilligerswerk zingeving vindt.
Tips over je persoonlijkheid en je gezondheid:
-
Beweeg voldoende; bewegen kost energie maar geeft je vitaliteit, kracht en zelfvertrouwen terug. Bovendien helpt het tegen somberheid.
-
Vier je successen met ontspanning; een feestje, een roman lezen, naar de film enzovoorts.
-
Doe een sociale vaardigheidstraining als je assertiever wilt worden
-
Eet gezonde voeding
-
Denk positief, dit geeft energie en zelfvertrouwen (zie mindset)
-
Kom in actie voor jezelf!
Als je je daarna verder wilt verdiepen is het goed om onder andere meer te lezen over persoonlijkheid, karakter en temperament. De gratis persoonlijkheidstest is een prima begin van je zelfonderzoek, wil je direct een uitgebreid beeld, doe dan de big five persoonlijkheidstest.