Geluk

Het onderwerp geluk levert voor veel mensen direct al een aantal vragen op:

  • Wat is geluk?
  • Hoe kun je een gelukkig(er) leven leiden?
  • Wanneer was ik voor het laatst gelukkig?
  • Wat zijn mijn geluksmomenten?

Dit zijn vragen die vrijwel ieder mens zich wel eens bezig houdt. We gaan er een paar proberen te beantwoorden. Daarnaast kun je ook een gratis gelukstest (10-15 minuten) doen:

Wat is geluk?

Het is best ingewikkeld om het begrip geluk uit te leggen omdat er  zoveel verschillende  definities over geschreven zijn. Toch is er uit alle definities een kern te halen. Gelukkig maar……. In de kern gaat het bij geluk om een gevoel; het gevoel waarin je tevreden bent met je leven.

Het is goed om soms even bij stil te staan bij je geluk en te kijken hoe het ervoor staat in je leven. Je kunt daar allerlei vragen bij gebruiken, zoals:

  • Wat wil ik allemaal nog doen?
  • Waar word ik blij van?
  • Wie is er belangrijk voor mij?
  • Zie/Spreek ik belangrijke mensen voor mij genoeg?
  • Wat doe ik, als ik nog een dag te leven heb?

Vaak komen er dan antwoorden die raken aan de kern van wat jou gelukkig maakt.
Er is niemand die op zijn sterfbed zegt, had ik maar meer gewerkt of beter mijn best gedaan om die promotie te krijgen.  Veelal gaat het erom dat zij dierbaren om zich heen willen hebben. Eventueel mogelijk zelfs nog iemand spreken om een ruzie uit te praten of excuses te maken. Met andere woorden; contacten nog herstellen.

Tip voor geluk: Sociaal zijn

Mensen zijn sociale wezens en wij hebben contact met andere mensen nodig om ons prettig te voelen. Dus investeer in sociale contacten; in mensen die belangrijk voor je zijn. Dit kun je doen door te vertellen wat je bezig houdt, mee te leven met de ander en betrokken te zijn.
Soms is het in de hectiek van het dagelijks leven moeilijk om dit allemaal met elkaar te combineren, maar realiseer je goed dat contacten je ook weer steun kunnen geven en de mogelijkheid om je verhaal te doen. Als het belangrijk voor je is, maak er dan tijd voor en laat wat anders even schieten.

Tip voor geluk: Veerkracht

Het leven is een reis, waarbij er soms van alles op je pad terecht komt. Soms zijn die zaken leuk, soms ook niet. Daar hebben we echter niet altijd invloed op (bijvoorbeeld als je (ernstig) ziek bent; verbroken relatie, je baan verloren). Desalniettemin is het vooral belangrijk hoe je met deze tegenslagen omgaat. Je veerkracht speelt hierin een belangrijke rol voor je geluk. 

Tip voor geluk: Hier-en-nu

Vaak zijn we in het dagelijks leven al bezig met dingen die in de toekomst nog  (moeten) gebeuren of zaken die al geweest zijn en waar we om de een of andere reden (nog) last van hebben. Het is de kunst om in het hier-en-nu te leven. Dit is het moment waarop de dingen gebeuren en we er invloed op uit kunnen oefenen. In het nu kun je keuzes maken over wat je wel/niet gaat doen.
Je kunt nu eenmaal niet alles, en mag dus gerust je grenzen stellen.

Tip voor geluk: Dankbaar zijn

Probeer elke dag  5 minuten tijd te maken en stil te staan bij waar jij dankbaar voor bent. Je kunt bijvoorbeeld elke dag drie dingen opschrijven of het aan iemand vertellen.  

Tip voor geluk: Beweging

Zorg verder voor voldoende beweging (liefst elke dag minimaal ½ uur); je kunt dan merken welk effect bewegen heeft op je lichaam; het vermindert stress en geeft een voldaan gevoel (soms ook spierpijn op de korte termijn).

Tip voor geluk: Doelen stellen

Stel doelen die richting geven aan je leven en waarop je de focus kunt leggen.

Maak je eigen toekomst eentje waaruit je hoop kunt halen; leef je leven zoals je wilt leven en behandel de ander zoals je zelf behandeld wilt worden. Uiteindelijk is het zo dat niet die dure auto of spullen leiden tot duurzaam geluk, maar je contact met andere mensen die samen met jou betekenis geven aan je leven.