VAVO

VAVO staat voor Voortgezet Algemeen VolwassenenOnderwijs. Het is voortgezet onderwijs voor volwassenen en soms 16/17-jarigen (zie verder in dit artikel) op de volgende niveaus:
De waarde van je VAVO-diploma of deelcertificaat is hetzelfde als dat van het reguliere voortgezet onderwijs. 

Voor wie is het VAVO?

Het VAVO is bedoeld voor:
  • Leerlingen die zijn uitgevallen op het reguliere voortgezet onderwijs (door bijvoorbeeld langdurige ziekte, zwangerschap of andere omstandigheden)
  • Leerlingen die zijn gezakt op het reguliere voortgezet onderwijs en die de hele opleiding willen overdoen om een diploma te behalen.
  • Leerlingen die zijn gezakt op het reguliere voortgezet onderwijs en die bepaalde vakken willen overdoen om een diploma te behalen.
  • Leerlingen die een andere profielkeuze willen maken en voor  1 of 2 andere vakken het examen moeten halen (zie Cultuur en maatschappij, Economie en maatschappij, Natuur en gezondheid, Natuur en techniek).
  • Leerlingen die hun niveau van voortgezet onderwijs willen verhogen voor bijvoorbeeld werk of studiekeuze voor een vervolgopleiding in het HBO i.p.v. het MBO of WO i.p.v. HBO. Je kunt je niveau verhogen van bijvoorbeeld:
    - VMBO-KB naar VMBO-TL
    - VMBO-TL naar HAVO
    - HAVO naar VWO
  • Leerlingen die een versneld traject willen volgen (bijvoorbeeld in 1 jaar een diploma willen halen)
  • Leerlingen die door een lichamelijke of psychische beperking niet gemakkelijk een plaats kunnen vinden of zich niet op de juiste plek voelen in het reguliere voortgezet onderwijs.
Het VAVO onderwijs is dus onderwijs op maat. De studiebelasting per week en de totale duur zijn erg van afhankelijk van je situatie/doelen. Meestal zitten mensen 1 tot 2 jaar op het VAVO om hun doelen te bereiken. Maar soms ook alleen een aantal maanden om bijvoorbeeld nog snel voor de start van de opleiding in het beroepsonderwijs in september het benodigde examenvak te halen. Op het VAVO kun je trouwens in de avonduren lessen volgen zodat je overdag naar je werk kunt.

VAVO: vanaf 16 mogelijk!?

Zoals vermeld kun je vanaf je 16e terecht bij het VAVO om je opleiding VMBO-TL, HAVO of VWO af te ronden. Maar dit kan alleen onder bepaalde voorwaarden. Bijvoorbeeld als je gezakt bent voor je eindexamen en maar een paar vakken opnieuw moet doen. Als je dan verder wilt studeren op het VAVO moet je dit overleggen met je middelbare school en de VAVO-school. Je blijft dan ingeschreven bij je middelbare school en volgt de lessen dan bij het VAVO. 

Waar is het VAVO?

Een VAVO school is vaak georganiseerd in een ROC, een Regionaal OpleidingsCentrum. Soms is er een aparte organisatie voor opgericht en/of zit het VAVO in een apart, eigen gebouw. Soms zit het VAVO gewoon in hetzelfde gebouw als de MBO-opleidingen van het ROC. Wil je meer weten over het systeem van onderwijs in Nederland? Bekijk dan eens het artikel School

Uitstroom VAVO

Na het VAVO stromen de meeste leerlingen uit naar een vervolgopleiding in het beroepsonderwijs. Soms gaan leerlingen direct solliciteren en uiteindelijk dus aan het werk zonder een beroepsopleiding. Kijk eens verder op onze website als je  eens wat meer wilt weten over studiekeuze of beroepskeuze of doe eens de gratis studiekeuzetest of gratis beroepskeuzetest
 
Bronnen:
www.rijksoverheid.nl