Sollicitatiebrief
Je sollicitatiebrief is samen met je curriculum vitae (CV) de eerste indruk die een werkgever van je krijgt. Hoe deskundig en wat een geweldige persoon je in het echt ook bent, je kunt dat alleen laten zien in een sollicitatiegesprek. Dus je sollicitatiebrief en CV moeten genoeg interesse opwekken bij de werkgever. Want alleen dan wordt je uitgenodigd voor een gesprek. Bij het schrijven van een brief en CV houd je dus dat ene doel in gedachten: een uitnodiging voor een gesprek krijgen!
Sollicitatiebrief of motivatiebrief?
Een motivatiebrief is niets anders dan een sollicitatiebrief met de nadruk op je motivatie. Wil je meer weten over het schrijven ervan, ga dan naar het artikel Motivatiebrief. Wil je je werkmotivatie/drijfveren/werkwaarden direct testen? Dat kan gratis via:
Hieronder veel informatie en tips over de sollicitatiebrief in korte overzichtelijke alinea's.
Sollicitatiebrief: 2 soorten
Er zijn twee soorten van de sollicitatiebrief, de:
-
Gerichte sollicitatiebrief
-
Open sollicitatiebrief
De gerichte brief is naar aanleiding van een bestaande vacature. De open sollicitatiebrief is dat niet en stuur je op eigen initiatief, bijvoorbeeld omdat het bedrijf je prettig lijkt om voor te werken. In de open sollicitatiebrief is het moeilijker om de lezer te overtuigen omdat je niet precies weet waarvan je diegene moet overtuigen. Wat belangrijk is, is dat de brief enthousiasme en gedrevenheid uitstraalt. Maak ambities kenbaar en maak aannemelijk dat je geschikt bent voor bepaalde functies. Laat zien dat je een potentiële werknemer bent. De brief moet de lezer nieuwsgierig maken naar de persoon achter de brief. De brief werkt overtuigend als je laat zien dat je je hebt verdiept in de organisatie.
Opbouw sollicitatiebrief
De opbouw van je sollicitatiebrief heeft 3 delen:
Praktische informatie en tips lees je via de links hierboven. Wil je voorbeelden bekijken; klik dan op het artikel Voorbeeld sollicitatiebrief. Hieronder divesen soorten tips om je brief je verbeteren.
Tips inhoud sollicitatiebrief
Voordat we naar de opbouw van de sollicitatiebrief gaan kijken, eerst de meer tips over de inhoud:
-
Formuleer je zinnen positief. Een voorbeeld maakt dat meteen duidelijk:
Negatief: In de baan die ik nu heb zit geen uitdaging meer
Positief: Ik wil een baan waarin ik mee kan werken aan het ontwikkelen van nieuwe producten
-
Hou je zinnen en je brief kort. Veel mensen hebben de neiging om moeilijk en omslachtig te schrijven. Ga ook na of hetgeen je in de zin schrijft ook echt van belang is voor de selecteur die de brief leest.
Lang: Het valt niet uit te sluiten dat ik gehouden zal moeten worden aan mijn drie maanden opzegtermijn.
Kort: Ik heb een opzegtermijn van drie maanden.
-
Zorg dat de schrijfstijl past bij de organisatie waar je solliciteert. Kijk op de website of in een folder hoe het bedrijf zichzelf presenteert.
-
Zet geen rijtjes met sterke en minder sterke karaktertrekken in de brief. Een of twee met een voorbeeld erbij zou kunnen maar een overzicht van competenties neem je op in je CV.
-
Vermijd zinconstructies met veel werkwoorden (vb: ik zou hebben gestudeerd);
-
Gebruik geen overdreven moeilijke woorden, zeker niet als je die anders ook niet gebruikt;
-
Laat zaken als salaris, auto van de zaak, e.d. buiten de brief.
-
Benadruk je kwaliteiten en vaardigheden die bij de functie passen. In een gesprek kun je de kwaliteiten en ervaring die je mist eventueel benoemen als dit wordt gevraagd.
-
Begin niet elke zin met ‘Ik’. Dit leest niet prettig en komt vreemd over op de lezer. Probeer te variëren hiermee:
Ik: Ik vind een goede werksfeer belangrijk.
Variatie: Een goede werksfeer is belangrijk voor mij.
Tips opmaak sollicitatiebrief
Het uiterlijk van de brief is belangrijk want in één oogopslag bepaalt de lezer al hoe men aan het echte lezen van de brief begint, positief of negatief. De eerste indruk is dus al gemaakt voordat de eerste letter gelezen is. Hieronder staan een aantal tips voor het uiterlijk van je brief.
-
Het is gebruikelijk om de brief en het cv te typen.
-
Zorg ervoor dat de brief er mooi uitziet
-
Kies voor een gemakkelijk leesbaar lettertype en -grootte.
-
Een ruime linker marge geeft de selectiecommissie ruimte voor aantekeningen.
-
Houd de brief zo kort mogelijk; 1 A4 is prima, 2 A4 is het maximum. Lange brieven worden minder goed of zelfs niet helmaal gelezen, omdat dat te veel tijd kost.
-
Maak de alinea´s niet langer dan ongeveer vijf zinnen.
-
Maak de zinnen kort. Zinnen langer dan één regel worden (vaak) beter leesbaar als ze gesplitst worden. Dit houdt de brief leesbaar, overzichtelijk en beknopt.
Voorbeeld lange en korte zinsconstructies:
Lange zin: “In mijn vorige functie heb ik veel te maken gehad met leveranciers, waarbij ik verantwoordelijk was voor het inkopen van grondstoffen en daaraan gekoppeld het beheren van het budget van de afdeling waar ik werkte.
Korte zinnen: ”In mijn vorige functie heb ik veel te maken gehad met leveranciers. Mijn verantwoordelijkheid was het inkopen van grondstoffen. Daarbij beheerde ik het budget van de afdeling waar ik werkte.”
De versie met korte zinnen wordt door de meeste mensen beter leesbaar gevonden.
Controleren sollicitatiebrief
Als je sollicitatie(brief) klaar is, laat iemand anders er dan nog eens naar kijken. Het blijkt namelijk vaak dat mensen die een sollicitatiebrief geschreven hebben, daar zo intensief mee bezig zijn geweest dat ze zelf over fouten heen lezen. Misschien mag je een voorbeeld sollicitatiebrief van hen bekijken?
Versturen sollicitatiebrief
Het versturen van de sollicitatiebrief met cv kan via e-mail of via de post. Vaak staat een voorkeur in de vacature aangegeven. Stuur altijd een CV mee. Kijk ook eens bij de tips en opbouw van een helder CV.
Als je de brief per e-mail stuurt, vink dan de optie “Vragen om leesbevestiging” aan, dan weet je of je e-mail goed is aangekomen. Vergeet dit niet want ook e-mail kan de bestemming wel eens niet bereiken, bijvoorbeeld door een bijlage die “te groot” is of een bestandsextensie heeft die niet geaccepteerd wordt door de e-mailserver van het bedrijf.
Als je de brief per post stuurt, zorg dan voor een nette langwerpige envelop. A4-papier past er in de breedte in. De brief en cv moeten in de lengte in drieën gevouwen worden.
Reactie op sollicitatiebrief
Meestal krijg je binnen een week een reactie per e-mail of binnen twee weken een reactie per brief.
Afwijzing op sollicitatiebrief
Een afwijzing op je sollicitatie is niet iets waar je vrolijk van wordt. Zeker niet als je er al meerdere hebt gehad. Het is goed om te beseffen dat de mensen in een sollicitatiecommissie 1 vacature hebben en soms wel meer dan 100 kandidaten. Er zijn dus vrijwel altijd veel meer mensen met een afwijzing dan mensen die de baan hebben. Het is prettig als je op een goede manier met deze situatie om kunt gaan.
Je kunt een organisatie gerust bellen om te vragen waarom ze je niet hebben uitgenodigd voor een gesprek. Je hebt immers de moeite genomen om te solliciteren, dan is het niet vreemd om te willen weten waarom je niet bent uitgenodigd. Je kunt natuurlijk vragen wat ze van je sollicitatiebrief en cv vinden. Misschien hebben ze een advies/tip voor je? Kunnen ze je CV bewaren voor toekomstige
vacatures?
Op gesprek!
Wat een beloning voor al je inspanningen. Nu krijg je de kans om te laten zien wie je bent en waarom je geschikt bent voor die nieuwe stap in je
carrière. Of leg je de lat misschien iets lager voor jezelf en ga je op sollicitatiegesprek om eens te kijken of de baan wat voor je is? Meer hierover lees je in het gedeelte over een
sollicitatiegesprek voeren.