Sollicitatiegesprek
Het is gelukt…. je hebt een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Gefeliciteerd! Hoewel zo’n uitnodiging de meeste mensen een tevreden gevoel geeft, levert zo’n uitnodiging vaak ook wat (positieve) spanning op. De meeste mensen herkennen dit vast. Toch kun je eventuele spanning (“zenuwen”) door een goede voorbereiding verminderen of hanteren. In dit artikel willen we informatie geven over de structuur van je sollicitatiegesprek en je verwijzen naar de volgende vervolgartikelen:
Structuur en inhoud sollicitatiegesprek
Een eerste sollicitatiegesprek heeft meestal de volgende onderdelen:
-
Inleiding sollicitatiegesprek:
- Welkom
- Introductie/kennismaken met de selecteurs
- Informatie over de organisatie
-
Kern sollicitatiegesprek:
- Doorlopen van je cv en eventuele vragen hierover
- Doorlopen van je brief en eventuele vragen hierover
- Vragen over je geschiktheid voor de functie
- Vragen over je motivatie voor de functie en de organisatie
-
Afsluiting sollicitatiegesprek:
- Vragen die je zelf hebt
- Informatie over het vervolg van de sollicitatieprocedure
- Afsluiting
Soms worden er onderdelen omgedraaid of wordt er nadruk gelegd op een bepaald onderwerp. Dit weet je nooit van tevoren, dus het is goed om alle onderdelen van je sollicitatiegesprek goed voor te bereiden. Het sollicitatiegesprek voeren is meestal spannend. Zeker als je het voor de eerste keer doet. Over het algemeen zal blijken dat je vooraf zenuwachtiger bent dan in het gesprek zelf. Het is gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer jezelf te zijn en je niet opeens anders te gedragen dan je normaal doet.
Tweede sollicitatiegesprek
Over het algemeen komt er na het eerste gesprek een tweede sollicitatiegesprek met die sollicitant(en) die volgens de selectiecommissie het beste passen bij de functie.
In het tweede sollicitatiegesprek zal men nog eens je motivatie en je geschiktheid voor de functie, het team en de leidinggevende bevragen. Verder kan een verdieping van de inhoud van de functie en/of de arbeidsvoorwaarden, waaronder het salaris, de medische keuring, datum van indiensttreding enzovoorts aan de orde komen.
Sollicitatiegesprek en zelfkennis
Juist bij een sollicitatiegesprek is het hebben van voldoende
zelfkennis een machtig “wapen”. Waarom machtig? Omdat je zelfkennis jou de macht geeft om de mening, die de selecteurs in het sollicitatiegesprek over je willen vormen, te beïnvloeden.
Tijd voor een voorbeeld…: Je solliciteert voor een baan als administratief medewerker. Je bent zenuwachtig en de selecteurs trekken misschien daaruit de conclusie dat je een nerveus en onzeker type bent. Maar jij zegt open en eerlijk dat je het gesprek best spannend vindt en altijd een beetje zenuwachtig wordt van al die aandacht op jou van onbekende mensen. Verder vertel je over je sterke eigenschappen, zeker de eigenschappen die belangrijk zijn voor de functie. Alleen al het open en eerlijk vertellen over je spanning, vertelt de selecteurs dat je naar jezelf kunt kijken. Dit is niet alleen belangrijk voor het samenwerken in een team, maar ook voor je persoonlijke ontwikkeling en zegt ook iets over je leergierigheid, bereidheid tot leren en veranderen.
En al deze zaken zijn veel belangrijker voor een selecteur bij veel functies (ook bij administratief medewerker) dan dat je zenuwachtig wordt van een gesprek met onbekende mensen die een oordeel over je gaan vellen…
Er wordt wel vaker gezegd dat je zelfkennis de sleutel is tot succes. Maar hoe bouw je nu zelfkennis op? Dit kan bijvoorbeeld door je te verdiepen in informatie over
persoonlijkheid,
karakter en
competenties. Maar ook door het doen van een professionele
Big five persoonlijkheidstest of de uitgebreide
Groei competentietest. Hierdoor heb je snel en overzichtelijk een beschrijving van jezelf op papier en kun je bij je sollicitatiegesprek hiervan gebruikmaken. Er is ook een mogelijkheid om een
360 graden feedback competentietest te doen. Deze test laat anderen in je omgeving (vrienden, familie, collega’s enz) ook meedenken over je competenties, waardoor je een nog zuiverder beeld krijgt ervan.
Toezegging of afwijzing?
Bijna iedereen krijgt meer afwijzingen dan toezeggingen. Dat is logisch omdat er vaak veel sollicitaties zijn voor maar één vacature. Dus als je een afwijzing krijgt, hou dit dan in gedachten en doe een
evaluatie van je sollicitatiegesprek.
Vroeg of laat lukt het je om de mensen tegenover je in het sollicitatiegesprek te overtuigen. En dan krijg je het telefoontje, de e-mail of de brief. Dat ze jou gekozen hebben en dat je die baan hebt, geeft je natuurlijk een heerlijk gevoel. De volgende stap is dan het sluiten van het arbeidscontract. Meer hierover in het artikel
Arbeidsovereenkomst.