Zelfkennis
Zelfkennis is de 1e stap van het stappenplan: Solliciteren in 7 stappen.
Het gaat hierbij echter niet alleen over zelfkennis van je sterke en minder sterke eigenschappen; het is weten hoe je zelf in elkaar zit en weten welke omstandigheden jij nodig hebt om je prettig te voelen en dus ook goed te kunnen presteren. Het omvat dus veel meer dan je karaktereigenschappen alleen. Denk bijvoorbeeld aan de volgende elementen van jouw "IK":
In elke volgende stap van het stappenplan heb je dit zelfinzicht nodig en vandaar dat we ook zeggen dat zelfkennis de sleutel van je werkgeluk en succes is en ook van solliciteren. Door je zelfinzicht krijgt een toekomstige werkgever namelijk een positief beeld van je. Want als je zelfkennis hebt, heb je (meestal) ook het vermogen om de persoonlijke kwaliteiten te gebruiken èn (in de meest gunstige situatie) heb je daardoor ook beter het besef wat je beperkingen zijn.
Zelfkennis vergroten
Iedereen heeft wel dingen gedaan waarvan hij dacht: “Dat heb ik mooi voor elkaar gekregen” Deze prestaties (hoe klein dan ook) kunnen op heel verschillende gebieden liggen: werk, school, vrije tijd, relatie, opvoeding enzovoorts. Bovendien kunnen ze in alle levensperiodes liggen. Het gaat om prestaties waar jij trots op bent. Dus het gaat niet om wat anderen ervan vinden.
Elke prestatie geeft aan dat je iets kunt of kent, of dat je bepaalde karaktereigenschappen hebt. Dus je kunt je zelfkennis vergroten door je prestaties te bekijken en op te schrijven welke kennis, vaardigheden en persoonlijke eigenschappen jou hebben geholpen of hebben tegengehouden.
Daarnaast kun je dus ook je zelfkennis vergroten door allerlei tests te doen. Hieronder staat een verzameling van gratis en betaalde tests om jouw zelfkennis eenvoudig te vergroten. Vergeet ook niet je eens verder te verdiepen in bepaalde onderwerpen (zie de links bovenaan) zodat je meer begrip hebt van de uitslagen/resultaten van de tests.
Meer zelfkennis door tests:
Enkele veelgebruikte tests zijn bijvoorbeeld een
Wat nu met je minder goede eigenschappen?
Een testuitslag laat niet alleen maar je kwaliteiten zien. Er zijn ongetwijfeld ook bepaalde persoonlijke kwaliteiten (vaardigheden of eigenschappen) minder ver ontwikkeld. Dus je hebt (natuurlijk) ook zwakke eigenschappen (net als ieder ander). Bij het op een rijtje zetten van je ervaringen uit je verleden is het belangrijk ook hier aandacht aan te geven. Deze minder sterke punten of beperkingen worden ook wel aandachtspunten, groeipunten, leerpunten of valkuilen genoemd.
Het is belangrijk om hier goed over na te denken. Een werkgever zal in een sollicitatiegesprek vaak vragen naar je zwakkere eigenschappen! Het is goed om dan een antwoord klaar te hebben. Als je goed over je minder sterke eigenschappen nadenkt dan zul je vaak ontdekken dat je ze zo kunt beschrijven dat je in een sollicitatiegesprek juist heel sterk over komt.
Er zijn 4 manieren om met deze minder goede eigenschappen om te gaan:
-
Ombuigen - Je kunt je beperking ombuigen naar iets positiefs; als je koppig bent, zou je bijvoorbeeld ook kunnen zeggen dat je een volhouder bent.
-
Compenseren - Stel je geheugen is niet al te best, dan kun je met een goede agenda en met lijstjes werken waardoor je geen werk vergeet.
-
Vertellen - Er zijn ook beperkingen waar je zelf niets aan kunt veranderen, bijvoorbeeld een lichamelijke handicap of een beperkende ziekte. Dan is het belangrijk om goed te kunnen vertellen hoe jij er mee om kunt gaan.
-
Veranderen - Er is ook een aantal beperkingen, zoals een slordig uiterlijk, die je wel kunt veranderen.
Nu je je kennis, vaardigheden en persoonlijke kwaliteiten in beeld hebt, kun je naar stap 2 van de 7 stappen van succesvol solliciteren: Welke baan past bij mij?.